St. George Serbian Orthodox Church
5830 Glenview Avenue, Cincinnati, OH 45224, (513)542-4452
НЕДЕЉА ПРАВОСЛАВЉА У СИНСИНАТИЈУ

Недеља Православља 2023

 

Дана 5. марта 2023. године у Српској православној цркви Светог Ђорђа у Синсинатију, Охајо, свечано је прослављена Недеља Православља. Великопосној Вечерњој која је почела у 17 часова присуствовало је 16 православних свештеника и ђакона из различитих православних цркава у Синсинатију и Дејтону. Православне породице и појединци различитих националности препунили су цркву и црквену салу за Вечерњу службу.

За време службе верни народ је у рукама држао иконе које су донели од кућа. Атмосфера у цркви била је незаборавна, јер је попадија Велислава Франта предводила хор Светог Ђорђа, а живописно цвеће које је приложила Елизабета Томас улепшало је цркву.Парохијани и посетиоци су били одушевљени  прелепи муралима у сали и иконама у цркви  које је насликала Ања Герасимчук као и великом броју волонтера за достојанствену прославу недеље православља.

После свештеничког и ђаконског опхода са иконама, све свештенике и ђаконе посетиоцима је представио о.Петар Петровић из Српске православне цркве Светог Ђорђа. Моћну Беседу одржао  Отац Стевен Костофф из цркве  Христа Спаситеља .

Отац  Стивен је истакао важност поста, молитве и праштања током Великог поста. После Беседе о. Марк Емрол из Грчке православне цркве Свете Тројице Светог Николе у Синсинатију, крстом је благосиљао  народ приликом целивања окићене иконе Недеље Православља. Када су посетиоци целивали иконе, о. Петар Петровић је позвао све у Црквену салу на великопосну трпезу.

Поводом прославе Недеље Православља и Великопосне Вечерње, Црквени одбор Светог Ђорђа на челу са председником Мирком Шебезом,  Колом Српских Сестара, Миком Вукићем и многим друге сестрама и волонтерима цркве Светог Ђорђа припремили су укусну посну храну. Све сестре и волонтери су вредно радили како би обезбедили довољно хране за све, а такође су припремили велики избор јела. Прота Петар и председник Мирко Шебез резервисали су ВИП сто за све свештенике и ђаконе како би се сви осећали добродошли. Било је то дивно сабрање и било је тако лепо видети насмејана и срећна лица свих свештеника, ђакона и посетилаца у сали цркве. Недеља Православља је прелепа прослава која увек окупља чланове православне црквене заједнице широм региона Синсинатија и Дејтона. Отац Набил Фино је предложио да почевши од следећег Великог поста, вечерње богослужење буде сваке недеље у другом православном храму, а не само за прославу Недеље православља. Многи свештеници и посетиоци су се сложили са о. Набил Фино предлогом   жељни   више вечерњих служби у црквама у будућности.

Прота Петар Петровић, Црквени одбор и парохија Српске православне цркве Светог Ђорђа изражавају најдубљу захвалност свима који су могли да присуствују Недељи Православља 2023. године. Посебно се захваљујемо свештеницима и ђаконима који су учествовали у Великопосној служби: проти Стевену, ђакону Јонатану, ђакону Павлу, о. Марк Емрол, о. Данијел Маршал, о. Павле Акмолин, о.Ђорђе Лардас, ђакон Александар Петровкси, отац Думитру Русу, о. Набил А. Фино, отац Тадеј Франта, отац Ристо Тоцинов, проте Григорије Или, ђакон Дејвид Ашир и о. Антхони Цоок.

 

Кристина Миљковић, мр.-Гостујући инструктор

Универзитет у Мајамију

 

Share This:< PreviousNext >
You might also like: